10 съвета, които всеки млад предприемач трябва да знае

Днес можете да откриете премного статии със съвети, насочени към младите предприемачи – мотивиращи примери, нови бизнес идеи, възможности за финансиране и т.н.

Една немалка част от информацията, на която ще попаднете,  е наистина стойностна и би ви дала реални съвети от професионалисти за стартирането на микро, малки и средни предприятия. Но това твърдение съвсем не се отнася за всичко, достъпно в мрежата. Нашата основна цел е да предоставим на читателя достъп до доверена информация,а когато е необходимо, да спомогнем и в процеса за успешно кандидатстване по различни европроекти и изграждането на печеливша бизнес стратегия.

Съвременните европейски програми за финансиране на новостартиращи бизнеси дават шанс на много млади предприемачи да започнат свой бизнес от нулата. Преди това обаче е важно да направим уточнението, че за да бъде проектът ви одобрен, от ключово значение е да се консултирате със специалист по разработката и консултирането на бизнес и европейски проекти. Това значително повишава шансовете ви проектът ви да получи нужното финансиране.

В този ред на мисли, в следващите редове обобщаваме 10 изпитани съвета, които всеки млад предприемач трябва да знае, за да бъде наистина успешен на пазара.

Успешен бизнес е да правите това, което обичате

В частност или изцяло, работата на много хора не удовлетворява в най-пълна степен това, с което биха искали да се занимават професионално. Налага се да го правят само защото тази дейност им осигурява добър и сигурен доход, но нищо повече.

За да бъде достатъчно мотивиран и да дава “сърце и душа” в това, което прави, младият предприемач трябва да прави това, което обича. Сферата на дейност, в която искате да успеете, може и да не е сред най-печелившите към този момент, но с правилните стъпки идеята, която обичате, може да се утвърди успешно в пазарната си ниша.

Когато работите върху нещо, което ви вълнува (за разлика от това да търсите бърза печалба), фактори като щастие и удовлетвореност от това, което правите, са гарантирани. Търсенето на печалба е важен аспект от развитието на бизнеса, но е нещо твърде преходно, докато любовта към вашата идея има своя потенциал за дълго.

Работете с фокус върху важните на този етап задачи

Няма нищо лошо в това да търсите нови възможности и да се възползвате от тях, но фокусът върху текущите ви задачи е ключът към успеха на бизнеса. Живеем в изключително динамичен свят, в който възможностите идват и си отиват, а като предприемач вие сте този, за когото фокусирането в работата е от огромно значение. Вместо да работите по множество проекти, изпълнете текущите си задачи и тогава продължете напред. По този начин действията и ресурсите ви остават концентрирани в качественото изпълнение на започнатото.

Възползвайте се от достъпа до онлайн ресурси

В интернет циркулират стотици сайтове с информация с предприемаческа насоченост, които могат да бъдат наистина ценен ресурс за всеки, който иска да получи знания и умения в своята професионална област. Голяма част от тях предоставят наистина стойностна информация по ключови теми. Бъдете проактивни в търсенето, тъй като това е правилният път.

Доверете се на опитен професионалист

Със сигурност в обкръжението ви има хора, които имат значителен опит в дадената професионална област – доверете им се! По отношение на предприемачеството няма по-добър учител от опитния предприемач, който е научил много важни поуки от практиката си до момента. Не се страхувайте да търсите помощ от опитните в бранша, мнозина са тези, които са склонни да съдействат на по-младия предприемач.

Не пренебрегвайте грижата за себе си

Амбицията да се справите с всичко около новостартиращия си бизнес може да повлияе негативно върху начина ви на живот. В началото на своята кариера може и да не усетите неблагоприятното влияние, което оказва претоварването, но не забравяйте, че това няма да е все така. Вземете превантивни мерки и отделете време за себе си, преди здравословното ви състояние да се влоши. Почивайте си достатъчно, не пестете от съня си, правете неща, които ви разведряват и ви помагат да се отърсите от стреса в работата.

Определете внимателно своя пазар

Провалът в бизнеса често се дължи на недоброто определяне на пазарната ниша, в която искате да оперирате. Няколко са начините, чрез които да определите правилно своя пазар – това могат да са демографски, психологически или други фактори, които следва да се вземат предвид спрямо конкретиката на вашия бизнес.

Научете се да представяте бизнеса си навсякъде

Възможности дебнат отвсякъде, но те могат да дойдат при вас, само ако знаете как да представите бизнеса си накратко. Не се знае дали няма да срещнете бъдещ инвеститор, прибирайки се към вкъщи, или пък да осъществите контакти с потенциални клиенти, докато сте в приятелска компания. По този повод винаги трябва да бъдете готови с ясни и бързи отговори за това каква е вашата мисия и как услугите и/или продуктите ви работят в посока нейното изпълнение.

Не забравяйте, че едва сега стартирате

Да се впуснете в излишни харчове за подобряването на личния ви живот, при това още с първата реализирана голяма продажба, е възможно най-грешният подход, който можете да предприемете. Не бива да предизвиквате толкова големи финансови загуби за лични облаги още в самото начало. Не забравяйте, че управлявате малко известен бизнес, от чието правилно менажиране на финансите зависи бъдещето му развитие.

Бъдете стриктни по отношение на действащото законодателство

Вие правите това, което обичате да правите и най-важното – то ви доставя сигурен приход, с който да живеете добре и да го развивате. Важно условие за успеха ви обаче има действащото законодателство, с което трябва да се съобразите, за да бъде бизнесът ви необезпокояван и да не претърпи финансови загуби. Регистрацията на фирма и коректното данъчно облагане, както и спазването на други специфични за дейността ви нормативни разпоредби, са сред правилата, които не бива да бъдат пренебрегвани в работата ви.

Знайте кога да спрете

Много често гордостта е тази, която възпира предприемачите да прекратят дейността на своя бизнес. Икономическите условия се променят твърде често – ако условията за развитие на вашия бизнес са благоприятни сега, нещата могат да не стоят така в следващите 3, 5, 10 или повече години.

В случай че бизнесът ви започне да не върви, разходите надминават приходите ви, а перспективите за по-доброто му развитие липсват, по-добре е да спрете, отколкото да продължавате да губите. Няма смисъл да влагате време и пари в нещо, което просто няма бъдеще.